Nordijsko skijanje ili skijaško trčanje kako ga neki nazivaju, je veoma popular zimski sport. Popularan među početnicima kao i onima sa malo iskustva. Sa posetom etno selu Vojinović, imaćete na raspolaganju svu potrebnu opremu za ovu vrstu skijanja. Ono što će Vas posebno obradovati je to da se nalazimo na planini na kojoj postoje uređene ski staze, kao što je Savin kuk u dužini od 3500m, zatim staza Jarovača dužine 400m i Štuoc dužine 1780 metara. To su staze koje su ujedno spremne i za sva svetska takmičenja.

Svedoci izuzetnosti koju planina Durmitor pruža nordijskom skijanju, kao i zimskim sportovima uopšte jesu mnogi šampioni i učesnici velikih takmičenja u ovom sportu. Danas se u okolini nalaze brojne škole skijanja, koje od prirode dobijaju samo ono najbolje.

U samom nazivu sporta se zaključuje da je nordijsko skijanje nastalo u dalekim severnim zemljama kao što su Finska, Norveška i Švedska. Ovaj zimski olimpijski sport sadrži elemente skijanja i trčanja na skijama, a Durmitor ga čini veoma popularnim, s obzirom da je to planina sa najvećim padavinama na prostoru bivše Jugoslavije i reljefom koji u potpunosti podržava bavljenjem zimskim sportovima.